...Selamat Datang Ke Dunia Tanpa Bayangan...Di Mana Imaginasi Boleh Menjadi Realiti...Tinggalkan Komen Dan Jikalau Follow Maklumkan Di Jejak Tanpa Kasut atau Shoutbox Untuk Adqayyum Follow Anda...TQ...

Isnin, 24 Januari 2011

TEKNOLOGI 3-D PUNCA SAKIT KEPALA

ADQayyum hendak share info dari Sinar Harian Online ini. Risau pula ADQayyum hendak menonton tayangan 3-D selepas baca info ini..

3-D Penyebab Sakit Kepala


NEW YORK - Pengusaha industri perfileman dunia menjangkakan teknologi 3-D akan menjadi jenis hiburan masa depan walaupun ia mempunyai satu kekurangan besar menyebabkan jutaan penonton sakit kepala.

Pakar mata melaporkan, satu daripada empat individu menghadapi masalah apabila menonton filem atau televisyen dalam bentuk 3-D sehingga menyebabkan keletihan mata dan tidak dapat menentukan jarak sebenar objek dalam kehidupan seharian.

Dalam kes yang lebih kronik, menonton rancangan 3-D juga membuatkan penonton berasa mual dan hampir pitam serta menyebabkan sakit kepala.

Kajian terhadap 115 penduduk Korea Selatan yang menggunakan teknologi 3-D mendapati mereka mengalami sakit mata kronik berbanding televisyen biasa.

Menurut pakar, teknologi 3-D menimbulkan kekeliruan pada cara mata memfokus kepada objek dan jarak sebenar objek itu, menyebabkan kesakitan mata.

1 ulasan:

Tuan Penasihat berkata...

pakai tv biasa jer senang. tv 3d ni nak beli pun dah sakit kepala sebab mahal. dah beli pun lagi mau sakit kepala ker? hadoiiii.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...